Free RRB NTPC Mock Test Series 2020 (CBT 1) - Examsbookclub

Free RRB NTPC Mock Test Series 2020 (CBT 1)

RRB NTPC Free  Mock Test 2020: Practice  Current Affairs and  general knowledge: Practicing free online  mock test ntpc can help the candidates in scoring high marks in RRB NTPC 2020 Exam. In this article, we have given the counterfeit test to General Awareness and Current Affairs segment of RRB NTPC CBT-1 rrb ntpc free online test  which will be of 40 Marks. We are provide detailed solutions online test series for exam preparation. RRB is  announce the exam dates  for NTPC 2020 Exam. Thus, begin rehearsing the mock  tests for RRB NTPC Exam.

RRB NTPC Mock Test 2020: Practice Current Affairs and  General Awareness  with Answers


RRB NTPC  Mock Test 2020: Practice  Current Affairs and  general knowledge : RRB will announce the Exam Dates of RRB NTPC 2020 Recruitment  of CBT-1 Exam. To score high marks in the exam candidates must start practicing the mock tests series  for RRB NTPC 2020 CBT-1 Exam. For the ease of the candidates we have created General Awareness & Current Affairs Section’s mock test based on the latest exam pattern and syllabus  of the RRB NTPC 2020 Exam. General Awareness & Current Affairs section will be of 40 marks in RRB NTPC 2020 CBT-1 Exam.


Free RRB NTPC Mock Test Series 2020 (CBT 1) Hindi & Eng

1. Recently, with which country India has signed an MoU on intellectual property cooperation?

A. Denmark

B. France

C. Germany

D. United Kingdom

Answer A.


2. What is the name of the ongoing Indo-Japanese maritime exercise (in the Arabian Sea)?

A. Passex

B. Malabar Practice

C. Jimex

D. Sitamax

Answer C.


3. "Positive Pay System" will be introduced by ___ to check checks from January 2021?

A. State Bank of India

B. Reserve Bank of India

C. Punjab National Bank

D. HDFC Bank

Answer B.


4. Under the Ministry of Defense, a new sub-group has been set up to promote greater number of India and ___ defense projects?

A. Japan

B. Iran

C. Russia

D. Israel

Answer D.


5. Which of the following has not been identified by IRDAI as Domestic Systemically Important Insurer (D-SII) for 2020-21?

A. Oriental Insurance Company

B. New India Assurance Company

C. General Insurance Corporation of India

D. Life Insurance Corporation of India (LIC)

Answer A.

General Science Quiz | GK Questions With Answers on Science: Physics Set I


6. Who among the following has been awarded Eklavya Award?

A. Ishika Chaudhary

B. Harmanpreet Kaur

C. PV Sindhu

D. Rani Rampal

Answer A.


7. When is International Small Industries Day celebrated?

A. 28 August

B. 30 August

C. 31 August

D. 29 August

Answer B.


8. In which state Major Dhyanchand Vijaypath scheme has been started?

A. Bihar

B. Punjab

C. Madhya Pradesh

D. Uttar Pradesh

Answer C.


9. Who has been appointed as the Secretary of the Lok Sabha?

A. Rajiv Mehta

B. Utpal Kumar Singh

C. Vijay Mohan

D. Rajiv Bhatia

Answer B.


10. Purshottam Rai has passed away with which sport?

A. hockey

B. cricket

C. Athletics

D. football

Answer C.

General Science Quiz | GK Questions With Answers on Science: Physics Set I


11. What is the intensity of a magnetic field?

A. m / vol

B. m / ampere

C ampere / meter

D volt / current

Answer C.


12. What light energy is converted into a photo cell?

A. in potential energy

B. in chemical energy

C.  in heat energy

D. in electrical energy

Answer D.


13. Which object is used in the fabrication of a transistor?

A. aluminum

B.  copper

C.  Silicon

D. Silver

Answer C.


14. Most of the electrical power used in fiber type of light bulb is fested 

A. in the form of electric heat

B. as infrared rays

C.  as ultraviolet rays

D. None of the above

Answer A.

Top 50 General Knowledge Questions With Answers for Competitive Exams


15. The flow of electrical current in metal wire is due to

A. electron

B.  protons

C.  Ion

D. holes

Answer A


16. Which of the following regions receives maximum rainfall during the summer monsoon?

A.Coromandel Coast

B. North Eastern mountainous region

C. Mountainous regions of central India

D. Western Himalayan region

Answer B.


17. Which place receives the highest rainfall in India?

A.Itanagar

B. Masinram

C. Cherrapunji

D. Tezpur

Answer B.


18. Bottle filled with water will break down after freezing because -

A. The volume of water decreases after freezing

B. The volume of water increases after freezing.

C. Bottle shrinks upon freezing.

D.  None of these

Answer A.


19. Which monsoon receives the most rainfall in India?

A. southeastern monsoon

B. southwest monsoon

C. North Eastern Monsoon

D. Northwest monsoon

Answer B


Gk Quiz on World's Richest Persons 2020

20. Rangoli is the predominant art style of which region of India?

A. Gujarat

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Chhattisgarh

Answer. B


21. Alpana is the predominant folk art style of which region of India?

A. Gujarat

B. Tamil Nadu

C. Uttar Pradesh

D. Pt Bengal

Answer. D


22. Mandana folk art style is related to which Indian state?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Maharashtra

D. Bihar

Answer.A


23. Arpan folk art style is related to which Indian state?

A. Gujarat

B. Maharashtra

C. Pt Bengal

D. Bihar

Answer. D


24. Chowk Purana is the folk art of which region of India?

A. Uttar Pradesh

B. Madhya Pradesh

C. Chhattisgarh

D Bihar

Answer. A


25. In which part of the Constitution of India is the expression idea fully incorporated in the Objective Motion presented in the Constituent Assembly.

A. Preamble

B. Fundamental Rights

C. Directive Principles of State Policy

D. Fundamental Duties

Answer. A


26. What is not clear from the preamble of the Indian Constitution.

A. Source of constitution

B. Statement of the objectives of governance

C. Date of enforcement of the Constitution

D. Date of adoption, enactment and surrender of constitution

Answer. C


27. The President can consult the Supreme Court under which Article of the Constitution.

A.  Article 138

B. Article 352

C.  Article 312

D. Article 143

Answer. D


28. In which part of the Constitution, the Directive Principles of Policy are mentioned.

A.   in the third part

B.  in the fourth part

C. in the second part

D.  In the ninth part

Answer. B


29. In which part of the Constitution, the fundamental right is mentioned.

A.. Part 2

B. Part 3

C. Part 5

D. Part 4

Answer. B


30. Who is called the soul of Indian Constitution.

A. Preamble

B. Copyright

C. Directive Principles of Policy

D..All these.

Answer. A


31. Which was the most important element of the revolt power of 1857?

A. Nana Sahib's leadership

B. The leadership of Rani of Jhansi

C. Bahadur Shah's cooperation

D. Hindu Muslim unity

Answer. D


32. Who among the following leaders of the Revolt of 1857 was the first to sacrifice his life?

A. Kunwar Singh

B. Tatya Tope

C. Laxmibai

D. Mangal Pandey

Answer. D


33. All computers are applied

A. Basic Language

B. COBOL Language

C. Machine language

D.FORTRAN Language

Answer. C


34. What is apple

A. One fruit

B. A fourth generation computer

C. Computer Network

D. Computer Language

Answer. C


35. After winning in which war, Babur opened the treasury to the rich, relatives etc. and was given the title of 'Kalandar' for this generosity?

A. First Battle of Panipat (1526)

B. Battle of Khanwa (1527)

C. Battle of Chanderi (1528)

D. Battle of Ghaghra (1529)

Answer. A


36. Grand trunk road was built in India

A. Ashok

B. Sher Shah Suri

C. Akbar

D. Humayun

Answer. B


37. 'Ain e-Akbari' was a great historical work written by which of the following?

A. Abul Fazl

B. Amir Khusro

C. Feroz Shah

D. Abdul Rashid

Answer A.


38. The second battle of Panipat (April 5, 1556) took place between which of the following?

A. Akbar and Hemu

B. Rajput and Mughal

C. Babur and Ibrahim Lodi

D. Alexander and Adil Shah

Answer A.


39. India's first computerized post office is called

A. New Delhi

B. Kolkata

C. Mumbai

D. Chennai

Answer A.


40. Where in India was the first computerized reservation system installed under the railways

A. Mumbai

B. Kolkata

C. New Delhi

D. Chennai

Answer C.